Cildimiz kronolojik yaşlanma dışında dış etkenlerle de zarara uğrar. Tütün de bu dış etkenlerden biridir. Sigara içen bir kişiye söylenebilecek ilk şey “cildinizin canlılığını dumanla üflüyorsunuz” olabilir.
Cildimiz kronolojik yaşlanma dışında dış etkenlerle de zarara uğrar. Tütün de bu dış etkenlerden biridir. Sigara içen bir kişiye söylenebilecek ilk şey “cildinizin canlılığını dumanla üflüyorsunuz” olabilir.
Sağlık açısından zararlı olduğu kanıtlanmış olan tütün kullanımı deride erken yaşlanmaya neden olduğu gibi dişler ve saç için de zararlı etkiler ortaya çıkarabilir. Düzenli olarak kullanılan pahalı, ünlü kremler ise ister onarıcı ister besleyici olsun bu zararları ortadan silmeye yeterli olmaz. Deri yaşlanmasına katkısı yanında bazı deri hastalıklarının ortaya çıkmasına veya şiddetlenmesine de katkı verir.
Tütünün zararlı etkisi yanarken ortaya çıkan kimyasal gaz maddeler ( karbon monoksid ) tahriş edici maddeler ( fenoller, aldehidler..) , nikotin ve türevleri, katran ..gibi ara ürünlere bağlıdır. Bunlar deri ve mukozaları etkilemektedirler.
Sigara içen birinin derisi karakteristik özellikler taşır. Deri rengi donuk grimsi, ince, gevşek olup kırışıklıklar daha erken belirir. Özellikle ağız çevresinde ince çizgilenmeler oluştuğu gibi göz çevresinde çizgilenmeler, yanaklarda da derin kıvrımlar ortaya çıkar. Dolaşımı da etkilemesi nedeniyle iyi beslenemeyen derinin destek dokusu elastik liflerin bozulması sarkmaları artırır. Saç ve tırnak gibi deri ekleri de etkilenir. Saçlar kuru kırılgan olup erken beyazlamaya başlar, dökülme artar, tırnakların sararır. Ağız içinde de değişiklikler eşlik eder, dilde koyu renk, gingivit, parodontit gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Uzun süre sigara içenlerde dudaklarda prekanseröz /kanseröz lezyonlar oluşabilir.
Derinin yağ bezlerinde de büyüme oluştuğundan gözenekler genişler, sebum üretimi artar. Mikrokist oluşumu belirginleşir; özellikle çene bölgesinde yağ kistlerinin oluşumu artar. Folikülit daha sık görülür.
Deride yara iyileşme süreci yavaşlar. Yüz ve dekolte bölgesinde kılcal damar ağları artar.
Kadınlarda anti östrojen etkisi de sesin kabalaşması, kıllanmanın artışı, osteoporoz riskinin artışından erken menopozdan sorumlu tutulabilir.
Sigara bazı deri hastalıklarının ( sivilce, sedef, atopik dermatit gibi ) şiddetinin artışına neden olabildiği gibi temas veya solunum yolu ile allerjilerin veya temas ekzemalarının gelişimine de katkıda bulunabilir.
Deri haricinde aslında tüm organlarda zararlı etkilerini gördüğümüz tütün kullanımı maalesef kanser oluşturmadıkça dikkatimizi çekmemekte