Dermatoloji
Atopik Dermatit
Atopik dermatit (Atopik ekzema) özellikle süt çocuğu ve çocukluk döneminde ortaya çıkabilen ancak her yaş grubunda görülebilen kronik bir deri hastalığıdır. Hastalık uygun bir alt yapı olduğu için (atopik özellik) allerjenlerin, daha çok solunum yoluyla etki eden allerjenlerin başlattığı ekzematöz reaksiyonlarla seyreder. Deri belirtilerinin hastalığa özgü karakteristikleri vardır ve yaş gruplarına göre de belirgin tutulma alanları gözlenebilir.
Dermatoloji Nedir?
Dermatoloji derinin hastalıkları yanında saç, tırnak, ağız mukozası ve genital bölge mukozasının hastalıklarını tedavi eden bilim dalıdır. Deri sadece organlarımızı kaplayan bir örtü değil ama kendisi bir organdır. Yüzey ölçüsü olarak da vücudumuzun en büyük organıdır.
Dil Hastalıkları
Bebeğin derisi doğumda henüz tüm fonksiyonlarına sahip olmadığından son derece hassas ve dış etkenlere karşı yeterince korunmalı değildir. Özellikleri ve reaksiyonları erişkin derisinden farklıdır. Dolayısıyla bu dönemde spesifik ve hassasiyetine uygun bakım ürünlerine ihtiyaç gösterir.
Saç Hastalıkları
İnsanın evriminde giderek daha çok bir kozmetik organ haline dönüşmüş olsa da saç deriyi güneş ışığından ve dış etkenlerden koruyucu bir işlev görür. Bunun dışında duyu algısı sağlaması nedeniyle de bir duyu organı fonksiyonu vardır. Kaş, kirpik ve burun kıllarının da dış etkenlere karşı koruyucu etkisi mevcuttur.
Saçlı Deri Ve Saç Hastalıkları
Saç ve saçlı deri hastalıkları birbiriyle ilişkisi nedeniyle çoğu kez bir bütün olarak değerlendirilir. Kadın ve erkekte daha çok kozmetik bir organ, güzelliğin tamamlayıcısı olan saç ve cinsiyetin belirleyici dağılımını gösteren kıllar hayati bir fonksiyon taşımasalar da dökülme veya artışında kişinin öz güveninde sorun yaratıp önemli strese neden olabilirler. Saç derinin hastalıklarından etkilenir ve deride yağlanma, kepeklenme, kabuklanma veya şiddetli kaşıntı durumu saçın sağlıklı parlak gür olmasını engelleyebilir.
Seboreik Dermatit
Seboreik dermatit erişkin ve yaşta sık görülen, çocukta da olabilen, yüzün ve gövdenin seboreik alanlarında lokalize olan bir deri hastalığıdır.
Vitiligo
Vitiligo derinin bazı alanlarında pigmentini kaybetmesiyle ortaya çıkan beyaz lekelerle karakterize hastalığa verilen addır. Nedeni belli değildir ancak derinin rengini veren melanin pigmentini üreten melanosit hücrelerine karşı bir oto-immün mekanizmanın etkin olduğu, bu hasar sonucu geliştiği hipotezi mevcuttur.