
Altın İğne
Ülkemizde Altın iğne olarak adlandırılan bu tedavi yöntemi radyofrekans ile kombine edilen bir mikro iğneleme işlemidir.
Altı iğne adıyla sunulan RF ile kombine edilmiş mikro iğneleme işlemi hakkında tedaviye başlamadan önce bilinmesi gerekenler.
Altın İğne Nedir?
Uzun yıllardan beri sivilce izlerini iyileştirmek, cildi yenilemek, kollajeni uyarmak gibi amaçlarla uygulanan mikro iğneleme tedavisi ile cildin tonusunu onarmak ve gerginleştirmek için kullanılan radyofrekans gücünü birleştiren cihazlar geniş bir kullanım alanı yaratmıştır. Ülkemizde Altın iğne olarak adlandırılan bu tedavi yöntemi radyofrekans ile kombine edilen bir mikro iğneleme işlemidir.
Birçok firmanın farklı marka adı ile kullanıma sunduğu cihazların uygulamada aynı etkiyi yaratıp yaratmadığı, aralarında etkinlik konusunda fark olup olmadığı ilk akla gelen sorular olabilir.
Tüm cihazların birbirine kıyasla bazı farklarının olması doğaldır ve birbirine üstünlük sıralaması yapmak güçtür çünkü artık ilk kullanıma başlandığı döneme kıyasla sürekli olarak gelişen teknoloji ile cihazlar daha güvenli kılınmış ve tedavi edilecek soruna ve kişinin durumuna bağlı olarak ince ayar yapma özelliği geliştirilmiştir.
Tüm mikro iğneleme+RF cihazlarının çalışma prensibi aynıdır : başlıktaki steril iğneler deriyi gözle görülmez ince kanallar açarak delerken eş zamanlı olarak radyofrekans enerjisini de salmaktadırlar. RF enerjisi yanık yapmadan kontrollu bir hasar oluşturarak dokunun doğal iyileşme özelliğini uyarmakta ve daha gergin güçlü bir deri oluşumunu sağlarken ince kırışıklıkların, sivilce izlerinin, genişlemiş gözeneklerin, deri elastikiyetinin iyileştirmesini sağlamaktadır.
RF tek başına kullanıldığında kollajeni yeniden yapılandırmak için ulaşılan ısı enerjisi düşük kalmakta, mikro iğneleme ile doğrudan dermise verildiğinde ise beklenen ısı artışı optimal düzeyi sağlamaktadır.
RF enerjisi kadar iğne kalitesi de bir o kadar önemlidir. Genellikle başlıkta iki ölçü mevcuttur. 25 veya 64 iğne taşıyan başlıklardaki mikro iğnelerin deriye 0,5 ile 3,5 mm arasında değişen bir derinliğe kadar değişen derinlikte uygulanmasına izin verir.
Amacı deriyi sıkılaştırmak gerginleştirmek ve yaşlanma izlerini geriye çevirmek olan altın iğne tedavisi ayrıca geniş kullanım endikasyonları içinde olan çatlak tedavisi, sivilce izi , genişlemiş gözenekler gibi sorunlara da çare olmaktadır.
Radiyofrekans nedir ?
RF elekromanyetik spektrumun bir bölümü olup 3 kHz ile 300 GHz aralığındaki bir elektromanyetik radyasyondur. Gündelik hayatta kullandığımız birçok cihazda ( televizyon , bilgisayar, cep telefonu vb ) var olan RF tıpta da çok uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Dermo kozmetik işlemlerde de son yıllarda daha sık kullanılan RF sağladığı tedavi konforu, iyileşme süresi gibi bir sürece ihtiyaç göstermemesi, cerrahi olmayan yoldan deri kalitesini ve gerginliğini artırması özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Uygulamada cihazın başlığının deriye teması ile kullanılan radyo dalgaları karşılaştıkları dirençle su moleküllerini ve iyonları harekete geçirerek ısı üretirler. Üretilen ısı ile bölge ısısı 40-42 daha deride ise 50-55 gibi yüksek değerlere çıkararak kollajen lifleri sıkılaştırır yeniden yapılandırır ve cilt gerginleşir. Yani RF bir ısı ile tedavi yöntemidir.RF’lı cihazların uygulanmadığı durumlar var mıdır?
• Kalp pili olanlar • Uygulama alanında metal implant varlığında • Gebe ve emzirme döneminde olanlara • Uygulama alanında deri hastalığı veya ısı ile uyarılabilen bir hastalığı olanlara uygulanmaz.
**Burada bir parantez açmak gereği ortaya çıkıyor. İşlemlerde hastaya sorulan kontrendikasyon maddeleri arasında var olan metal impantlar ameliyatlar, diş hekimliğindeki tedaviler nedeniyle oldukça yaygın olduğundan nasıl karar vermek gerekir? Bu soruyla lazer işlemlerinde de elektrokoter işlemlerinde de karşılaşırız.
Öncelikle lazerler ışık bazlı çalışan cihazlar oldukları için metal implantları etkilemez.
Radyofrekans tedavilerine gelince dermokozmetik işlemlerde iki tür RF cihazı yaygın olarak kullanılmaktadır.
1. Monopılar cihazlar
2. Bipolar cihazlar
Monopolar cihazlar bedenin herhangi bir bölgesine uygulanan bir topraklama plakası ( kablosu ) taşırlar. İşlem sırasında enerji işlem başlığı ile bu plaka arasında salınır. Bu yol üzerinde herhangi bir metal implant varlığında bunu ısıtıp zarar verebilir. Bu implanta direkt ısı etkisi ile veya bu implantın sabitlendiği özel “yapıştırma” maddelerini ısıtıp gevşetip implantın yer değiştirmesi kayması gibi dolaylı etki şeklinde olabilir.
Bipolar cihazlar iki kutuplu olup enerji sadece bu iki başlık arasında salındığı için RF enerjisinin başka bir alana kayması ve zarar verme olasılığı yoktur.
Bu bilgi ışığında işlem öncesi uygulama yapılacak bölgenin kullanılacak cihazın özelliklerine uygun olup olmadığını sorgulamak en önemli nokta olduğu görülmektedir.